Ladies Excellence Clinic Bucuresti Square Logo

Medicina Traditionala Chineza – pentru ce afectiuni este recomandata?

Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti Cover Picture-desktop
Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti

In acest articol vom discuta in pirma parte despre Medicina Traditionala Chineza, impreuna cu Dr. Magirescu Stefan, Medic specialist Medicina de Familie, Studii in Medicina Chineza la Beijing si colaborator Ladies Excellence Clinic by Dr. Diana Mihai.

Ce este Medicina Traditionala Chineza?

Medicina Traditionala Chineza (MTC) este un sistem medical holistic si integrativ ale carui principii au fost pastrate, transmise si perfectionate de-a lungul ultimelor 2-3 milenii, fiind cu mult mai veche decat medicina moderna care are o vechime de aproximantiv 200 ani. Desi in lumea vestica medicina alopata este mai raspandita, raportul este inversat pe masura ce ne deplasam catre orient, iar in tari dezvoltate cum ar fi China, MTC este folosita la scara larga , in ultimii ani realizandu-se o impletire a celor doua sisteme.   MTC se bazeaza pe mai multi stalpi : dietoterapia chineza, fitoterapia chineza, acupunctura, masajul chinezesc si metode energetice (qi gong-ul medicinal).  Toate aceste metode folosesc aceleasi principii de diagnostic si tratament, putand fi folosite individual sau combinat. Principiile de diagnostic si tratament au fost dezvoltate pe observatiile legilor care guverneaza toate procesele de transformare , schimburilor si ciclurilor din natura, legi la care se supun toate organismele vii de pe pamant, inclusiv omul.

Ce afectiuni pot fi tratate si cand ti se potriveste un consult holistic si un tratament de Medicina Chineza?

 • Infertilitate feminina si masculina
 • Dismenoree (dureri la menstruatie)
 • Amenoree sau hipomenoree (lipsa menstruatiei)
 • Menstruatii neregulate
 • Fibroame uterine fara indicatie chirurgicla
 • Chisturi ovariene fara indicatie chirurgicala
 • Simptomele asociate cu menopauza
 • Unii noduli ai sanului, mastodinie
 • Libido redus
 • Disfunctii sexuale
 • Astenie fizica
 • Insomnie (nu poti adormi sau te trezesti in timpul noptii)
 • Iritabilitate, bufeuri, depresie
 • Pierdere involuntara de urina

Cum se desfasoara un consult de Medicina Traditionala Chineza?

Consultul in MTC este un consult holistic, care spre deosebire de medicina alopata nu se axeaza doar pe un singur organ sau o singura functie a organismului. Niciun organ din corpul uman nu functioneaza independent de celelalte , si nici independent de stilul de viata , alimentatia sau viata emotionala a pacientilor. Astfel consultul se axeaza pe o anamneza minutioasa, examinarea palpatorie a pulsului chinezesc si examinarea vizuala a limbii. Dupa preluarea acestor informatii urmeaza coroborarea cu antecedentele personale ale pacientului si rezultatele obtinute din examinarile alopate efectuate de catre pacient pana la momentul examinarii.

Despre medicul dvs

Magirescu Stefan , Medic specialist Medicina de Familie, Studii in Medicina Chineza la Beijing

Inca din timpul rezidentiatului am inceput sa sesizez ca in medicina alopata pacientii erau catalogati ca avand probleme exclusiv cu un singur organ, si intregul proces de diagnostic si tratament se axa pe acel organ, abia in stadii tardive ale bolii adresandu-se si celorlalte functii si organe care invariabil erau afectate in proportii diferite. Am inceput sa ma intreb daca nu cumva existau semne precoce de afectare simultana a celorlalte organelor inca din faza de modficari clinice, inainte de faza de aparitie a modificarilor biochimice.

In anul 2015 m-am inscris la un curs organizat de SRMTC unde spre satisfactia mea am luat contact cu principiile de diagnostic si tratament ale Medicinii Traditionale Chineze. Dupa 2 ani si jumatate am absolvit cursul, si mi-am continuat studiile, participand la cursuri si manifestari stiintifice inclusiv in China.  Avand acces la aceasta comoara de cunostinte medicale, consider ca este firesc in dezvoltarea mea profesionala cat si a calitatii actului medical pe care il ofer pacientilor mei, sa incerc sa combin MTC cu medicina alopata pentru a obtine rezultate cat mai performante.

In cadrul Ladies Excellence Clinic puteti beneficia o data pe luna de consult Medicina Traditionala Chineza cu medic Magirescu Stefan, specializat in China, la Beijing. Consultatia dureaza aproximativ o ora si costa 300 ron. Click aici pentru programari la Ladies Excellence Clinic (Bd. Dacia nr. 19, Sector 1, Bucuresti)