Ladies Excellence Clinic Bucuresti Square Logo

Testul fetal non-stres, sau cardiotocograma (CTG)

Testul fetal non-stres, sau cardiotocograma (CTG), cu Dr. Diana Mihai, Bucuresti
Testul fetal non-stres, sau cardiotocograma (CTG), cu Dr. Diana Mihai, Bucuresti

Vreti sa auziti bataile inimii bebelusului si sa ii verificati starea de sanatate cat se afla in burtica?

Cardiotocografia, Testul non-stres sau Cardiotocograma se efectuează în timpul sarcinii, după 26-28 săptămâni și este un test neinvaziv prin care sunt monitorizate activitatea cardiacă fetală și mișcările fetale. Ideal este ca testul să fie făcut la interval de 1-2 ore după masă, cu vezica urinară goală, iar mama să nu fi fumat în ultimele 2 ore.

În timpul efectuării testului, gravida stă întinsă pe pat, cu doi senzori atașați la abdomen cu ajutorul a doua benzi elastice – unul care monitorizează frecvența cardiacă și celălalt tonusul uterin, amândoi conectați la aparat. Toate aceste informații sunt înregistrate pe hârtie, iar bătăile inimii fătului sunt auzite de către mamă. Întreaga monitorizare durează aproximativ 15-20 minute, iar în momentul în care mișcările sunt percepute de către mamă, va apăsa pe un buton.

Nu este nimic îngrijorător prin faptul că nu este activ copilul la momentul înregistrării, deoarece acesta mai și doarme, iar medicul va recomanda cel mai probabil ca pacienta să faca o mică plimbare sau să consume alimente și apoi se va repeta testul.

De cate ori este recomandat testul CTG?

CTG este recomandat de obicei o dată pe săptămână, sau de două ori pe săptămână, rar în fiecare zi – în funcție de starea de sănătate a pacientei și fătului, medicul obstetrician decide protocolul de efectuare al testului. Recomand tuturor gravidelor mele sa il efectueze deoarece ne arata informatii pretioase despre copil. Faptul că ritmul cardiac variază permanent și crește odată cu mișcările fetale este semnul că bebelușul este sanatos. În cazul în care nu există variabilitate sau chiar apar decelerații (precoce sau tardive) acestea sunt semne de hipoxie fetală sau insuficienta placentara și poate fi necesară chiar provocarea nașterii pentru scoaterea fătului care se află în suferință.

Este nevoie de supravegherea medicului pe toata durata inregistrarii?

Testul reactiv sau normal indică faptul că fluxul de sânge și oxigenarea fătului sunt normale. Testul va fi interpretat de către medic la finalul monitorizării de pe foaia înregistrată de aparat. Nu este nevoie de prezența medicului pe toată durata înregistrării. Pacienta este încurajată să semnaleze mișcările fetale resimțite, prin apăsarea butonului indicat si să se bucure de ascultarea bătăilor inimioarei copilului.

Ce contraindicatii exista pentru CTG?

Nu există contraindicații pentru realizarea acestui test și este făcut obligatoriu pe parcursul travaliului.

Cardiotocografia este unul dintre cele mai valoroase teste disponibile deoarece este un test neinvaziv care arată starea de bine fetală, iar în cazul complicațiilor acestea sunt diagnosticate rapid.

Acest articol a fost scris de catre Dr. Diana Pomana si Dr. Diana Mihai.

Va asteptam la Ladies Excellence Clinic (Bd. Dacia nr. 19, Sector 1, Bucuresti) unde puteti avea o discutie cu doamna dr. Diana Mihai cu privire la tratamentul cu celule stem, tratamente de reproducere umana asistata si fertilizare in vitro, consult ginecologic, ecografie transvaginala sau monitorizare sarcina, tratament laser, tratament PRP “Terapia Vampir” in zona intima, tratament cu fotoliul EMSELLA, etc. Click aici pentru programari.