Ladies Excellence Clinic Bucuresti Square Logo

Tot ce trebuie sa stii despre infertilitate – simptome, cauze, tratamente

Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti Cover Picture-desktop
Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti

In acest articol vom discuta despre infertilitate – ce este, simptome si din ce cauza poate aparea. Vom atinge puncte precum menstruatia, dureri la contactul sexual, dureri la nivelul ovarelor, chistul ovarian, endometrioza, adenomioza, strategia “freeze-all” de prezervare a embrionilor si importanta embriotransferului.

1. Ce reprezintă infertilitatea?

Definiția infertilității, pe scurt, este data de incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de contact sexual neprotejat. În cazul cuplurilor cu vârsta partenerilor peste 35 ani, această perioadă este mai scurtă – 6 luni.

2. De ce nu rămân însărcinată?

Cauzele cele mai frecvente ale infertilității sunt patologia masculină (afectarea producției de spermă), sau feminine (disfuncție ovulatorie, disfuncție tubară, afecțiuni ale endometrului sau gleră cervicală anormală).

Care sunt investigațiile necesare în cazul infertilității în cuplu?

Diagnosticul infertilității necesită evaluarea complete a ambilor parteneri.

a) În cazul infertilității feminine

În cazul infertilității feminine, vor fi evaluate posibilele cauze. Sistemul reproducător feminine înseamnă ovare sănătoase care eliberează ovule sănătoase, ajutat de trompele uterine permeabile unde este fecundat cu spermatozoidul. Astfel, ovulul fecundat trebuie să ajungă intrauterine și să se implanteze la nivelul endometrului. Prima și cea mai important investigație este examinarea ginecologică regulată, periodică și ecografiile transvaginale. De ajutor sunt testele de ovulație care, prin creșterea nivelurilor hormonale, stabilesc dacă femeia ovulează. Teste mai complexe sunt histerosalpingografie sau HSG care evidențiază detalii despre cavitatea uterine și dacă trompele uterine sunt permeabile sau nu. Testarea rezervei ovariene este o investigație foarte important care stabilește cantitatea de ovule disponibile pentru următoarele ovulații. De asemenea, nivelurile hormonilor ovulatory sunt foarte importante, precum și ale hormonilor hipofizari, cu care sunt in mare legătură.

b) În cazul infertilității masculine

În cazul bărbaților, prima investigație este examinarea organelor genitale de către medical urolog. Analiza spermei în laborator – spermograma, este cea mai simpla și printre cele mai importante investigații; arată calitatea spermatozoizilor, morfologia lor, gradul de motilitate. Există și alte analize mai complexe ale spermei, cum ar fi spermocultura și testul Hallosperm. Testarea hormonală este la fel de important și în cazul bărbaților, cât și testarea genetică. Biopsia testiculară este o investigație complex care se efectuează doar în anumite cazuri, de cele mai multe ori pentru procedurile de reproducere asistată și anume de recoltare a spermei. De asemenea, pot fi solicitate de către medic analiza AND a spermei, solicitări imagistice cum ar fi RMN, ecografie transrectală sau scrotală, vasografia – evaluarea vaselor deferente.

3. Infertilitatea si menstruatia

De ce întârzie menstruația?

Cel puțin o data în viață fiecare femeie s-a confruntat cu întârzieri ale menstruației. Cel mai clar motiv însă nu singurul este sarcina. Prin efectuarea unui test de sarcină poate fi clarificat acest lucru, cu mențiunea că testul urinar de sarcină se pozitivează la aproximativ 10 zile de la momentul în care femeia a rămas însărcinată. Cauze frecvente sunt scăderea în greutate bruscă sau în exces, obezitatea sau supraponderalitatea, sportul în exces împiedică ovulația deoarece organismul reacționează la suprasolicitare și transmite informația că nu este pregătit pentru o sarcină. Stresul major este de asemenea foarte agresiv și funcționează pe același principiu. Patologiile tiroidiene și sindromul ovarelor polichistice, prin dereglări ale metabolismului și ale hormonilor, acționează asupra menstruațiilor; în cazul ovarelor polichistice însă, ovarele conțin un număr foarte mare de foliculi, dar ovulul nu poate fi eliberat, este nedezvoltat, iar femeile cu această patologie de multe ori rămân fără menstruații.

De ce apar dereglări ale ciclului menstrual?

Ciclul menstrual neregulat poate avea diverse cauze. Influențele hormonale sun cele mai frecvente, dar și patologiile tiroidiene, endometrioza, boala inflamatorie pelvină. Ce mai bună soluție este vizita la medical ginecolog sau endocrinolog pentru gasirea cauzei și ulterior tratarea acesteia.

De ce femeile au dureri la menstruație?

Menstruațiile dureroase sau dismenoreea apar înainte sau în timpul menstruației și au intensități diferite. De multe ori pot fi atât de severe încăt interfere cu activitățile zilnice. Crampele menstruale sunt simțite în partea inferioară a abdomenului sau la nivelul spatelui și apar prin contractile mușchiului uterin care elimină mucoasa endometrială. Aceste contracții au mecanism asemenător cu cel al nașterii, iar durata prea mare a acestora face ca oxigenul din sânge să nu mai ajungă la țesutul uterin și să intensifice și maim ult durerile resimțite.

4. De ce unele femei au dureri la contactul sexual?

Dismenoreea primară este cel mai frecvent tip de dureri care nu sunt cauzate de patologii și scad în intensitate odată cu înaintarea în vârstă. Dismenoreea secundară însă este provocată de afecțiuni ca endometrioza, adenomioza, boala inflamatorie pelvină, fibromioame, stenoza cervicală, etc.

Dispareunia sau durerea la contactul sexual poate fi o problem persistentă sau intermitentă, ce variază în intensitate. Una dintre cele mai frecvente cauze este durerea la nivelul vulvei sau vulvodinia care apare din cauza unor iritații ale pielii, de cele mai multe ori, sau leziunile la nivelul oricărei structure ale organelor sexuale determină durere. Infecțiile recurente, bolile cu transmitere sexuală, afecțiunile precanceroase, bolile cornice ale altor organe decăt cele genitale, cicatrice de la intervenții vechi pot determina dureri la contactul sexual. Uscăciunea vaginală din premenopauză sau menopauză creează de asemenea discomfort, cât și vaginismul – spasme musculare involuntare ale vaginului. Factorul psihologic este foarte important, în acest caz rezolvarea problemelor de cuplu sau mersul la psihoterapeut ajută foarte mult. 

5. De ce apar durerile la nivelul ovarelor?

Cea mai frecventă cauză, periodică, a durerilor ovariene este ovulația. Nu apare la toate femeile, însă la unele dintre ele este percepută ca discomfort însoțită sau nu de greață, ușoară săngerare sau secreție vaginală modificată. AINS sau anticoncepționalele pot ameliora saut trata această durere. Patologii care dau durere la nivelul ovarelor sunt boala inflamatorie pelvină, de cele mai multe ori data de infecțiile cu transmitere sexuală care ascensionează, pot fi tratate cu antioticoterapie; endometrioza și chitul ovarian sunt de asemenea patologii de sîntâlnite pe care le găsiți detaliate mai jos. Torsiunea de ovar se produce de cele mai multe ori dacă există un chis ovarian; aceasta este o durere puternică, severă care necesită urgenta spitalizare și tratamentul rapid.

6. Ce este chistul ovarian?

Chistul ovarian este întâlnit la orice vărstă și reprezintă apariția unei pungi pline de lichid la nivelul ovarelor, de cele mai multe ori fiind benign. Cele mici nu necesită tratament de cele mai multe ori, dispar de la sine și sunt descoperite întâmplător la examinarea ginecologică de rutină. Cu cât chistul este mai mare, produce simptome ca durere, presiune locală, dispareunie, dereglări hormonale, etc. 

Chisturile sunt de mai multe feluri și aici menționăm chisturile funcționale care sunt foliculare și luteale; ele se remit spontan, nu dau simptome și sunt de mici dimensiuni. Chisturile patologice sunt dermoide care conțin păr, dinți, țesut epithelial, necesită intervenție chirurgicală; endometriomul este chistul care apare în endometrioză, răspunde la modificările hormonale, se umple cu sânge și are aspect ciocolatiu, dă simptome de cele mai multe ori, mai ales în timpul menstruației; chisturile din sindromul ovarelor polichistice produc creșterea în volum a ovarelor; chistadenomul – mai rar întâlnit, poate avea conținut mucos sau lichidian, benign de cele mai multe ori și apare dupa 40 ani. Ecografia abdominală pune de cele mai multe ori diagnosticul, însă uneori este nevoie de investigații suplimentare ca RMN, marker tumorali, analize de sânge sau test de sarcină. 

Tratamentul chisturilor ovariene variază în funcție de vârsta pacientei, aspectul și mărimea chistului, simptome, incertitudinea asupra naturii acestuia – benign sau malign. În cazul unui chuist ovarian functional de mari dimensiuni, cu simptome, se poate recomanda tratamentul anticoncepțional pentru reducerea dimensiunilor acestuia. Tratamentul chirurgical este recomandat când chistul are dimensiuni mare, crește, produce simptome, are criterii de malignitate și constă în îndepărtarea chistului sau a întregului ovar.

Nu există metode de prevenție a niciunui tip de chist ovarian. Consultul ginecologic regulat și ecografiile pot însă depista din timp o patologie ginecologică, iar intervenția la timp poate salva viața!

7. Despre endometrioza si adenomioza

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o patologie larg răspândită în rândul femeilor de orice vârstă. Ea reprezintă migrarea endometrului în zone din exteriorul uterului și anume trompelor uterine, ovarelor, intestinelor, peretelui abdominal, vezicii urinare. O localizare foarte rară este la nivelul plămânilor, ficatului sau creierului.

Care sunt cauzele endometriozei?

Cauzele endometriozei sunt menstruația retrograde, existența celuleor endometriale primitive în alte tipuri de țesut, transferul prin circulația sangvină sau prin sistemul limfatic – cazuri rare. Predispoziția ereditară este acceptată de cercetători, cât și bolile autoimmune, dereglările hormonale, operațiile la nivelul uterului în antecedente, ciclurile menstruale de peste 28 zile și menstre peste 7 zile ca durată.

Ce simptome apar la endometrioza?

Endometrioza dă o simptomatologie foarte vastă și agresivă în multe cazuri. Infertilitatea este principala manifestare a endometriozei, durerile pelviele înainte și în timpul menstruației, durerile la contactul sexual, usturimi sau dureri în timpul urinării, balonare, dureri de cap, oboseala, sângerări menstruale neregulate și lungi.

Cum se trateaza endometrioza?

Controalele periodice anuale sunt cele care Previn manifestările extreme ale endometriozei, însă prevenția în sine a acestei patologii nu a fost discutată în literatură.

Fiind o boală cronică, de cele mai multe ori nu poate fi tratată definitive. Se recomandă administrarea terapiei hormonale pentru reducerea simptomatologiei cât și pentru oprirea evoluției bolii. Administrarea AINS diminuează cu success durerile. Frecvent femeile sun supuse intervenției chirurgicale deschise sau laparoscopice pentru îndepărtarea proliferărilor endometriozice sau evaluarea și tratarea infertilității. Laparoscopia este din ce în ce mai practicată în țara noastră, este o metodă de diagnostic si tratament în cazul endometriozei, iar recuperarea este relative ușoară, pacienta putând să își reia activitățile zilnice chiar la 3 zile de la intervenție.

Afectează endometrioza fertilitatea feminine?

Aproximativ o treime din femeile infertile suferă de endometrioză. Cu toate acestea, nu toate femeile cu endometrioză suferă de infertilitate. Sunt cunoscute mai multe mecanisme prin care endometrioza afectează fertilitatea. Mecanismul obstructive este frecvent întâlnit și reprezintă blocarea trompelor uterine prin prezența leziunilor de endometrioză. Astfel, prin obstrucția trompelor apare imposibilitatea cumplurilor de a obține o sarcină. Mecanismul inflamator produce eșecul fecundării prin crearea unui climat nefavorabil la nivelul abdomenului inverior și organelor genitale, nefavorabile întâlnirii oului cu spermatozoidul. Rezerva ovariană este frecvent afectată prin apariția chisturilor endometriozice; durerea poate de asemenea afecta fertilitatea indirect, fie prin persistența acesteia fie prin apariția  dispareuniei, ce reprezintă obstacole în efectuarea actului sexual regulat.

Ce este RMN dedicat endometriozei?

Examinarea RMN este o metodă eficientă, neradiantă, neinvazivă de diagnostic. RMN-ul pelvin cu protocol pentru endometrioză vizualizează focarele de endometrioză cu diverse localizări, care sunt dificil de identificat altfel. Această investigație este foarte precisă față de examinarea ecografică sau CT, fiind considertă standarul de aur în stadializarea preoperatorie a endometriozei și a planului therapeutic.

8. Ce este adenomioza?

Spre deosebire de endometrioza, adenomioza este afecțiunea în care endometrul pătrunde prin miometru, practice creste în interiorul peretelui uterin. Astfel peretele uterin se îngroașă, produce durere, sângerări abundente la menstruație, dispareunie și poate fi asociată infertilitatea. Multe dintre paciente sunt asimptomatice. Cauza apariției acestei patologii nu este cunoscută, însă există teorii care susțin că are origini încă din perioada dezvoltării fătului, sau rezultă direct prin invazia celuleor endometriale, alta teorie susține că există o legătură cu nașterea și inflamația uterului. Tratamentul depinde de severitatea simptomelor și opțiunie pot fi AINS, pastilele contraceptive combinate, sau chiar histerectomia.

9. Ce este tehnica ”freeze-all”

S-a demonstrat faptul că tratamentul de hiperstimulare ovariană, cu efecte pozitive asupra ovarelor, are însă în același timp un impact negativ asupra mediului endometrial uterin, care poate afecta procesul de implantare sau dezvoltarea sarcinii. Astfel, a fost luată în considerare o strategie “freeze-all” de către numeroase clinici din întreaga lume. Ce reprezintă practic această strategie? Înghețarea tuturor embrionilor rezultanți și transferul lor pe rând, în următoarele cicluri, lăsând organismul matern să “se refacă” după hiperstimularea ovariană. Deci, abordarea “freeze-all” constă în 2 pași și poate fi schematizata astfel: în primul ciclu menstrual se pune accentul pe ovare: stimulare ovariană, dezvoltarea foliculilor și a ovocitelor, puncție, recoltarea ovocitelor. În pasul 2, în următorul ciclu, se pune accentul pe uter: dezvoltarea și analiza endometrului, îmbunătățirea și monitorizarea locului unde se va implanta sarcina.

10. Importanța embriotransferului

În infertilitate, un eveniment de maximă intensitate emoțională este reprezentat de momentul embriotransferului, transferul embrionului rezultat în uterul mamei. Majoritatea cuplurilor speră că acesta este momentul în care lupta lor a ajuns la final și vor află că sunt părinți. Din păcate însă, în medie, doar 1 din 3 embriotransferuri va ajunge la nașterea unui făt viu (36%). Este un subiect interesant, deoarece și cuplurile dar și noi că medici, resimțim involuntar dezamăgire în momentul în care după transferul embrionului nu se obține o sarcină.

 

Va asteptam la Ladies Excellence Clinic (Bd. Dacia nr. 19, Sector 1, Bucuresti) pentru o discutie intr-un mediu placut si confortabil. Click aici pentru programari.