Ladies Excellence Clinic Bucuresti Square Logo

Metode de contraceptie si cand alegem montarea unui sterilet

Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti Cover Picture-desktop
Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti

In acest articol vom vorbi despre ce metode contraceptive exista, vom intra in detalii despre alegerea unui sterilet si ce pasi sa urmam pentru a avea o procedura nedureroasa si fara riscuri.

I. METODE CONTRACEPTIVE

Contracepția constă în totalitatea metodelor folosite pentru evitarea sarcinilor nedorite.

Care sunt principalele metode de contracepție la români?

In Romania exista numeroase metode de contraceptie. Cele mai folosite sunt contraceptivele orale, care vin si cu o serie de reactii adverse si sunt recomandate doar dupa o consultatie la medicul specialist, prezervativul – varianta sigura, fara efecte adverse si dispozitivul intrauterin – metoda eficienta, sigura.

De asemenea, diafragma este o metoda mai putin cunoscuta in tara noastra – cupa din latex sau silicon care se pozitioneaza intravaginal la nivelul colului, inainte de contactul sexual, sterilizarea chirurgicala – metoda definitiva, spermicidele, injectia hormonala contraceptiva, pilula contraceptiva si plasturele contraceptiv. ​

Desi nu sunt la fel de eficiente ca metodele anterior mentionate, metoda retragerii, metoda calendarului – planificarea familiala naturala sau contraceptia data de lactatie sunt inca foarte utilizate.

Care sunt cele mai eficiente metode de contracepție în lume?

Cea mai eficienta metoda de contraceptie este abstinenta. Insa, cea mai buna metoda este cea cu care ambii parteneri se simt cel mai comfortabil.

De-a lungul timpului, cuplurile din intreaga lume au folosit diverse metode de contraceptie. Cea mai des intalnita metoda atat in randul cuplurilor in care ambii parteneri au nivel de educatie scazut, cat si acelora care au un nivel educational ridicat, este planificarea familiala naturala care se bazeaza pe evitarea contactelor sexuale in perioadele de maxima fertilitate a femeii. De asemenea, coitus interruptus este o metoda foarte des utilizata si reprezinta retragerea penisului inainte de ejaculare. Medicii ginecologi recomanda insa, daca partenerii nu isi doresc o sarcina, sa foloseasca metode contraceptive mai sigure. In timpul contactului sexual, chiar si inaintea ejacularii, se elimina diverse cantitati de spermatozoizi care pot produce o sarcina.

Unele metode contraceptive ofera protectie si impotriva bolilor cu transmitere sexuala si sunt de preferat, altele protejeaza doar impotriva obtinerii sarcinii.

 1. Contraceptivele orale au o rata de prevenire a sarcinii foarte ridicata, peste 99% in cazul in care pacienta nu uita sa ia nici o pastila, dar nu protejeaza impotriva BTS.
 2. Dispozitivele intrauterine din cupru sau hormonale pot fi tinute intrauterin o perioada lunga – 3-5 ani, sunt foarte eficiente, peste 95% in functie de tipul steriletului, dar care de asemenea nu protejeaza impotriva BTS.
 3. Prezervativul feminin si prezervativul masculin ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala si impotriva sarcinii. Sunt metode sigure, fara efecte adverse, cu exceptia cazului in care exista alergie la latex.
 4. Mai putin utilizate sunt implantul contraceptiv cu protectie de 99,9% ce contine progestin eliberat treptat, inelul vaginal inserat intravaginal pentru o perioada destul de scurta – 1-3 saptamani, spermicidele care nu ofera o protectie foarte buna sau contraceptivele injectabile.

Ca si contraceptie de urgenta se utilizeaza pilula de a doua zi care ofera protectie in 95% din cazuri sau inserarea dispozitivului intrauterin in primele zile de la contactul neprotejat.

In cazul in care cuplurile isi doresc contraceptia definitiva, in urma unei consilieri de catre medicul ginecolog sau urolog, pot alege sterilizarea, in cazul barbatilor vasectomia prin sectionarea chirurgicala sau cu ajutorul laserului a canalelor care transporta sperma, iar in cazul femeilor exclusiv chirurgical prin sectionarea trompelor uterine. Desigur ca desi aceste metode se numesc definitive, trebuie sa luam in calcul faptul ca la nivelul la care s-a efectuat interventia, tubii respectiv trompele se pot repermeabiliza odata cu trecerea timpului, in functie de tehnica chirurgicala utilizata.

Care sunt metodele de contracepție care oferă și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală?

Folosirea corecta a prezervativelor din latex este cea mai eficienta metoda. Acestea reduc semnificativ, insa nu elimina complet riscul de a contacta sau de a transmite o BTS. De exemplu, infectia cu virusul HPV se transmite indiferent de metoda de contraceptie, singura metoda de preventie fiind vaccinul anti HPV, care ofera protectie pe viata.

II. Montare sterilet ca metoda de contraceptie

Ce este steriletul?

Steriletul este un dispozitiv care se monteaza intrauterin in cabinetul de consultatii de catre medicul ginecolog, fara anestezie. Orice femeie care si-a inceput viata sexuala poate beneficia de aceasta metoda contraceptiva. Cu beneficii secundare majore si efecte secundare minime, ofera o eficacitate dovedita. Singurele conditii sunt ca femeia sa nu aiba leziuni la nivelul colului uterin, a efectuat Babes papanicolau plus eu nu montez steriletul decat daca pacienta a efectuat in ultimele 2 luni si examen de secretie, culturi din col, Ureaplasma, Mychoplasma, Chlamydia – care sa fie negative. Steriletul poate fi tinut pentru o perioada de 5 -10 ani, in functie de tipul acestuia.

De câte tipuri este steriletul?

Exista mai multe tipuri de dispozitive intrauterine: hormonal – elibereaza progesteron si in functie de marca previne sarcina pentru o perioada de 3-5 ani, in plus reduce cantitatea de sange menstrual la pacientele cu menoragii (menstruatie abundenta), in special in cazul celor care au fibroame uterine sau sunt in perimenopsuza. Orice sangerare anormala insa trebuie intai investigata prin examen Babes Papanicolau, examinarea colului, examen de infectii, ecografie transvaginala si eventual biopsie de endometru.

 1. Steriletul din cupru – cel mai folosit dispozitiv, in forma de T, poate fi tinut pana la 10 ani si este extrem de eficient; nu contine hormoni si impiedica implantarea prin realizarea unei inflamatii locale.
 2. Steriletul cu aur – este tot in T, ca si cel Cupru T, doar materialul din care e confectionat este diferit.
 3. Steriletul Ballerine este singurul DIU sferic, astfel incat se muleaza perfect in cavitatea uterina care are firma tridimensionala (steriletul in T este 2D). Are eficienta maxima si efecte secundare minime, usor de introdus, cel mai subtire sterilet dispobilil, nedureros si relativ nou pe piata. Eu il utilizez cu succes de peste 2 ani in cazul pacientelor mele.

Cum funcționează steriletul?

In functie de tipul de sterilet, acestea fie elibereaza hormoni (progestin) care impiedica formarea unei sarcini, sau mentin inflamatia la nivel intrauterin, astfel actioneaza asupra spermei pe de o parte si impiedica ovulul fecundat sa se ataseze la nivelul peretelui uterin pe de alta parte.

Ce beneficii are steriletul?

Cand vorbim despre benefiicile steriletului, nu ne referim la un singur tip, ci la sterilet in general. Astfel, steriletul este sigur si eficient de montat, femeile de bucura de confortul psihologic –nu poarta grija zilnica de a ingera pilula la anumita ora. 85% din femei nu au deloc dureri dupa montarea steriletului si 80% dintre cele care au deja ar recomanda prietenelor DIU.

Ce efecte secundare are steriletul?

Studiile existente in prezent arata ca sarcina ectopica este asociata cu DIU in 0,26% din cazuri. In cazul steriletului Ballerine, asocierea este de doar 0,01%, semnificativ mai mica fata de steriletul clasic.

In procent de 4-5% exista un risc de expulzie si de 1% pentru sarcina concomitenta cu purtarea DIU, risc de 4 ori mai mic in cazul steriletului sferic Ballerine. De asemenea, frecvente in cazul steriletului in T sunt malpozitia (10-17%), inclavarea (blocarea steriletului in uter), perforatia – riscul de perforatie este mai mare la femeile care alapteaza (risc de 6 ori mai mare), femeile in postpartum si in 75% din cazuri dispozitivele intrauterine pot produce durere si sangerare. Recomand steriletul Ballerine tocmai deoarece prin forma sa sferica si metoda de introducere, riscurile enumerate mai sus sunt aproape inexistente in cazul lui.

Cui îi este indicat steriletul?

Steriletul este indicat tuturor femeilor care si-au completat familia si nu mai doresc o sarcina. Ideal, la prima insertie varsta femeilor sa fie peste 25 ani, femei multipare, cu uter in forma normala, cu menstruatii normale, regulate, care nu alapteaza. Regula este ca in momentul montarii DIU sa fi trecut minim 36 saptamani de la nastere si femeia sa fie in plina stare de sanatate.

In cazul steriletului Ballerine un alt avantaj este ca datorita formei si materialelor din care este confectionat (materiale care se utilizeaza si la stenturi cardiace), se poate folosi si de pacientele care inca nu au avut o sarcina si chiar sub varsta de 25 de ani.

Important de stiut este ca dupa oprirea anticonceptionalelor sau dupa extragerea steriletului, puteti ramane insarcinata imediat – deci folositi o metoda suplimentara daca nu va doriti acest lucru.

III. Ce pasi sa urmezi pentru o procedura de montare sterilet nedureroasa si fara riscuri si complicatii:

 1. Faceti analizele urmatoare daca nu le aveti IN ULTIMELE 2 LUNI facute: secretie vaginala, cultura col, Mychoplasma, Chlamydia si Ureaplasma din col. Si ex Papanicolau in ultimele 12 LUNI.
 2. Cand aveti toate rezultatele si DACA SUNT NEGATIVE – cand va vine menstruatia, in prima zi de sangerare sunati pentru confirmarea programarii. Montarea steriletului se face CAT INCA SANGERATI, in ultimele zile de menstruatie, cand colul este deschis si astfel procedura este nedureroasa si rapida.
 3. Cu o seara inainte de procedura si in dimineata procedurii luati cate un NoSpa 80 mg oral si un Indometacin supozitor intrarectal. Cu 12-20 ore inainte de procedura puneti si un Misoprostol intravaginal 400mcg.
 4. Montarea steriletului dureaza aproximativ 5 minute. Va asezati pe masa ca la un consult normal. Montez un specul. Fac o toaleta cu dezinfectant si compresa sterila. Apoi introduc steriletul intrauterin. Am o technica speciala in care nu pun pensa pe col (aceasta e partea din procedura care doare de obicei – cand va povestesc prietenele ca e o procedura dureroasa – si care clasic se aplica pentru a tractiona uterul). Apoi tai firul steriletului cu o foarfeca sterila. Si ultimul pas este sa fac o ecografie transvaginala pentru a verifica pozitia steriletului in uter.
 5. Dupa procedura puneti seara un Indometacin supozitor intrarectal si ora un NoSpa80mg.

Daca respectati toti acesti pasi veti avea o procedura nedureroasa si rapida!

In concluzie…

“Este important sa utilizam o metoda contraceptiva sigura si sanatoasa ca in momentul in care ne dorim sa obtinem o sarcina sa nu existe probleme. Sunt specialist in infertilitate si intalnesc din ce in ce mai multe cazuri de paciente foarte tinere insarcinate care ar dori sa intrerupa sarcina si in acelasi timp paciente peste 30 de ani care incearca de multi ani sa aiba un copil, iar in tinerete au efectuat intreruperi de sarcina din pacate. Ai grija de sanatatea ta si de sanatatra vietii de cuplu!” – Dr. Diana Mihai

Acest articol a fost scris de catre Dr. Diana Mihai si Dr. Diana Pomana.

Va asteptam la Ladies Excellence Clinic (Bd. Dacia nr. 19, Sector 1, Bucuresti) unde puteti avea o discutie cu doamna dr. Diana Mihai cu privire la tratamentul cu celule stem, tratamente de reproducere umana asistata si fertilizare in vitro, consult ginecologic, ecografie transvaginala sau monitorizare sarcina, tratament laser, tratament PRP “Terapia Vampir” in zona intima, tratament cu fotoliul EMSELLA, etc. Click aici pentru programari.