Ladies Excellence Clinic Bucuresti Square Logo

Tratamentul cu ovule vaginale pentru uscaciune, infectii, contraceptie, preventie

Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti Cover Picture-desktop
Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti

Ce sunt ovulele vaginale?

Ovulele vaginale se folosesc ca tratament în diverse patologii genitale. Ele au forma ovală, sunt solide și devin lichide după ce sunt introduse în vagin, odata ce ating temperature corpului. Ele se introduc fie direct cu degetele curate, fie există aplicatoare speciale.

Este recomandat ca ovulele să fie păstrate la rece pentru a fi evitată topirea acestora, iar utilizarea lor să fie făcută seara înainte de culcare. 

Interesant este ca Menstruația nu reprezintă o contraindicație în folosirea ovulelor in majoritatea cazurilor.

Puteti avea contact sexual pe parcursul folosirii tratamentului intravaginal de obicei, dar seara la culcare dupa orice activitate de cuplu sa puneti ovulul si sa ramana pana dimineata acolo.

Ce avantaje prezinta ovulele vaginale vs medicamente?

Ovulele intravaginale au mai puține efecte secundare decât medicamentele administrate pe cale orală, deoarece acestea se absorb local și au efect strict asupra zonei genitale.

Pentru ce afectiuni se pot folosi ovulele vaginale?

Ovulele pot fi folosite, în funcție de substanțele pe care le au în compoziție, pentru:

  • Uscăciune vaginală

  • Infecții vaginale

  • Înainte de intervenții chirurgicale

  • Contracepție

1. Tratamentul cu ovule pentru uscaciunea vaginala

Ovulele utilizate pentru uscaciunea vaginală sunt fie pe bază de hormoni, fie pe bază de vitamina E sau acid hialuronic, chiar pe bază de plante (gălbenele, aloe vera). Este bine cunoscut faptul că majoritatea femeilor aflate la vârsta menopauzei se confruntă cu uscăciunea vaginală, iar aceste ovule sunt destinate ameliorării simptomatologiei prin menținerea nivelului de umiditate vaginală și a nivelului optim PH. Un tratament alternativ si eficient pentru uscaciunea vaginala din menopauza este si tratamentul cu laser vaginal, despre care puteti citi mai multe la sectiunea MEDICINA REGENERATIVA.

2. Tratamentul cu ovule pentru infectii vaginale

Ovulele destinate infecțiilor vaginale sunt antifungice, destinate infecțiilor cu Candida Albicans în special sau destinate tratamentului vaginitelor ca în cazul dereglării florei vaginale și a PH-ului vaginal. 

3. Tratamentul cu ovule antibacterian

Desigur că există și ovule cu o compziție mai complexa care sunt țintite în tratamentul antibacterian. Tratamentul durează de regulă între 3 și 14 zile, în unele cazuri fiind asociat și cu tratamentul oral medicamentos. Există și ovule care se găsesc la farmaciile naturiste be bază de acid boric, ce se adresează tot infecțiilor fungice. Acestea se cumpără fără rețetă medicala de obicei și sunt în general adresate femeilor care au infecții fungice recidivante, rezistente.

4. Tratamentul cu ovule pentru interventii chirurgicale

Oxistă situații în care ovulele sunt recomandate înaintea unor intervenții chirurgicale, în scop preventiv, pentru profilaxia vaginitelor sau cervicitelor.

5. Tratamentul cu ovule contraceptive

În cazul ovulelor contraceptive, acestea crează la nivelul colului uterin, mai precis a orificiului cervical extern, o spumă care imobilizează și neutralizează spermatozoizii. Pentru a folosi aceste ovule la maxima lor eficiență, acestea trebuie introduce în vagin cu minim 10 minute înainte de contactul sexual.

6. Tratamentul cu ovule pentru refacerea florei vaginale

Exista si ovule cu lactobacili pentru refacerea florei vaginale si prevenirea recurentei infectiilor sau a vaginitelor. Le recomand mereu, dupa orice tratament vaginal antibiotic, sau preventiv o data pe an macar.

Acest articol a fost scris de catre Dr. Diana Mihai si Dr. Diana Pomana.

Va asteptam la Ladies Excellence Clinic (Bd. Dacia nr. 19, Sector 1, Bucuresti) pentru o discutie intr-un mediu placut si confortabil. Click aici pentru programari.