Ladies Excellence Clinic Bucuresti Square Logo

Testarea trompelor uterine – radiologic, ecografic HSG, laparoscopic

Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti Cover Picture-desktop
Dr Diana Mihai Ladies Excellence Clinic Bucuresti
 

Testarea trompelor uterine poate fi efectuată prin Histerosalpingografie, laparoscopie, histerosonografie – Sono HSG sau HyCoSy.

Cum realizeaza Dr. Diana Mihai aceste proceduri?

Pe scurt: Pacienta se aseaza ca la un control ginecologic, pe spate, Voi monta un specul si voi atasa un dispozitiv prin care se introduce in uter si trompe o substanta radioopaca (in cazul HSG) sau care se vizualizeaza ecografic (pentru histerosonografie – histerosonoHSG). Apoi se fac 2 radiografii sau o ecografie transvaginala.

  1. TESTAREA TROMPELOR RADIOLOGIC

Histerosalpingografia sau HSG este metoda radiologică de elecție de testare a permeabilității tubare. Se realizează prin introducerea unei substanțe de contrast prin vagin, in colul uterin. Apoi se realizeaza o radiografie cu pacienta intinsa pe spate si se vizualizeaza cum acea substanta trece sau nu prin canalul cervical, uter, trompe uterine și ajunge la nivelul peritoneului.

HSG este  destinată în mod deosebit femeilor cu probleme de fertilitate, deoarece obtinearea unei sarcini este imposibila natural daca trompele sunt infundate. Procedura ajuta totodata la evaluarea formei cavitatii uterine si la diagnosticul unor posibile malformatii congenitate sau datorate unui polip endometrial sau un fibrom uterin.De foarte multe ori substanța de contrast are un efect de lavaj, înlăturând mucusul aglutinat, microcheagurile de sange, depozitelor de fibrină, ceea ce favorizează obținerea unei sarcini la următoarele cicluri ovulatorii în cazul multor paciente.

Investigația se face de către medicul radiolog, exact după menstruație și nu necesită internare. Înainte de procedura pacienta trebuie sa aiba o examinarea ecografică a uterului. Întreaga procedură durează aproximativ 10-20 minute și de cele mai multe ori nu este dureroasă. Pot să apară însă ușoare crampe asemănătoare cu cele de la menstruație, din acest motiv recomand pacientelor sa ia inainte si dupa HSG medicație antiinflamatoare și antispastică. Dacă însă trompele sunt infundate, pacienta poate resimti dureri mai pronuntate, cand substanta de contrast incearca sa le desfunde.

După examinare pacienta își va relua activitatea fără niciun fel de contraindicații, iar activitatea sexuală poate fi reluată la 2-3 zile după procedură.

Contraindicațiile HSG sunt reprezentate de sarcină, bolile inflamatorii pelvine, sângerările pe cale vaginală de natură menstruală sau de orice altă cauză. Din acest motiv nu efectuez procedura decat daca pacientele au efectuat in ultimele 2 luni urmatoarele analize si ele sunt negative: secretie vaginala, cultura col uterin, Mychoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Gonorhoea (si examen Babes Papanicolau nu mai vechi de 1 an).

Riscurile HSG sunt alergia la substanța de contrast care de cele mai multe ori dispare rapid după administrarea de antihistaminic, sângerări ușoare postprocedurale, mici crampe care pot dura 2-3 zile de la procedură, dereglări ale ciclului menstrual – rar la prima menstruație după efectuarea HSG. În cazul în care sunteti cunoscută cu diverse alergii este necesar sa faceti o testatre la medicul alergolog pentru a fi sigura ca nu sunteți alergică la iod. Dacă sunteți alergică la iod nu puteți efectua această investigație.

Puteti face gratuit HSG la Maternitatea Giulesti – gratuit, cu bilet de trimitere pentru Ginecologie, adeverinta de asigurat, buletin si card de sanatate si rezultatele analizelor mentionate negative.

  1. TESTAREA TROMPELOR ECOGRAFIC

Metodele alternative histerosalpingografiei sunt Sono HSG cu ser fiziogic, HyCoSy , sono foam HSG (HSG cu spuma), sonoHSG cu solutie uleioasa

Toate metodele de testare a trompelor cu ajutorul ecografiei sunt asemanatoare pentru pacienta: aceasta se aseaza pe masa ginecologica, medicul ginecolog va face o toalteta si dezinfectie a zonei genitale, va introduce nedureros o sonda in interiorul colului uterin pana la nivelul istmului (partea dintre col uterin si uter) si apoi va injecta cu o seringa atasata acelei sonde  o substanta in interior, urmarind in acest timp ecografic care este traiectul substantei respective la nivelul trompelor uterine.

Metodele insa difera in functie de substanta care se introduce. Desi pacienta nu va simti diferit aceste substante, vizualizarea acestir substante de catre medic ecografic este diferita.

In plus, exista studii care compara folosirea diferitelor solutii pentru sonoHSG din puct de vedere al nivelului de exactitate al diagnosticului obtinut, din punctul de vedere al ratei de sarcini obtinute dupa procedura si din punctul de vedere al durerii resimtite de paciente


  1. TESTAREA TROMPELOR LAPAROSCOPIC

Operația laparoscopică pentru verificarea permeabilității tubare cu ajutorul injectării de albastru de metilen – necesită internare și anestezie generală și este mai complexă din punct de vedere al duratei și complexității efectuării.

Laparoscopia sau chirurgia minim invazivă, în cazul testării tubare, se realizează cu anestezie generală și se efectuează 3 incizii de 1-2 cm la nivelul peretelui abdominal. Prin aceste incizii se introduc instrumentele de laparoscopie în cavitatea abdominală. Chirurgul va vedea în pe monitorul TV în interiorul abdomenului, iar pereții abdominali sunt destinși pentru a mări spațiul de vizualizare, prin introducerea de gaz CO2. Prin vagin este introdusă o sonda, apoi în col și uter, prin care se va introduce substanta pentru testarea trompelor. Cromotubația presupune introducerea unei soluții colorate sterile pentru identificarea permeabilității trompelor uterine – de obicei se folosește albastrul de metilen. Dacă trompele sunt permeabile, soluția va curge din uter prin trompe în cavitatea pelvina. Dacă nu se vede faptul ca soluția ajunge din uter in exterior, trompele sunt nepermeabile.

Laparoscopia presupune traumatism minim al peretelui abdominal și țesuturilor, recuperare rapidă, risc mic de infecții, dehiscențe de plagă, aderențe postoperatorii sau sangerare, însă este nevoie de spitalizare si este o procedura care se realizeaza sub anestezie generala. 

Un articol realizat de Dr. Diana Pomana si Dr. Diana Mihai .Va asteptam la Ladies Excellence Clinic (bd. Dacia nr. 19) pentru a testa trompele uterine prin sono HSG sau HyCoSy intr-un mediu placut si confortabil. Click aici pentru programari.